martes, 25 de febrero de 2014

Resum del "Sistema digestiu"

Els éssers vius necessiten aliments, per a poder sobreviure, aquest aliment ha de ser dissolt, per aquest motiu haja de ser digerit i de la necessitat d'un sistema digestiu. En l'ésser humà necessitem d'una varietat d'aliments de forma equilibrada. Aquests aliments contenen: proteïna, grasses i hidrats de carboni, així com vitamines, minerals i aigua.

L'estructura del sistema digestiu és bàsica, sobretot és com un tub llarg (7 metres) amb seccions especialitzades: boca, esòfag, estómac, intestí prim i intestí prim.
Al llarg del sistema hi ha altres sistemes glàndules salivals, pàncrees, fetge, vesícula i teixit glandular.

Al triturar l'aliment en la boca accelera la digestió d'aquest.

Quan mengem l'estómac s'estira i les seues glàndules comencen a produir sucs gàstrics (pepsina). Així manyagues aquest es contrau i estira per a barrejar bé els sucs amb els aliments. Les glàndules gàstriques produeixen més o menys sucs segons l'estipulació que reba. 

El quimo és el resultat de la mescla dels dels aliments en el estómac juntament amb els sucs gàstrics. Aquesta mescla passa a l'intestí prim, en l'intestí prim, el pàncrees produeix suc pancreàtic que col·labora en la digestió (proteïnes, grasses,...), el fetge produeix la bilis que ajuda a esmicolar el greix i així es pot dissoldre's millor. Les vellositats de l'intestí arrepleguen alguns nutrients i fan que passen als capil·lars sanguinis per a arribar després fetge, i d'ací a la circulació general.

En arribar la massa digestiva a l'intestí gruixut el 90% de la substància alimentosa ja ha sigut digerida. En l'intestí gruixut s'absorbeix la major part de l'aigua, i alguns bacteris continuen mínimament descomponent aliments. Açò fa aqueixa massa siga semisólida que després s'expulsa.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comenta el que penses...